o všem možným

spuštění 9. ročníku programu Make a Connection - Připoj se!

4. 2. 2010 0:20
Rubrika: Nezařazené

Program Make a Connection-Připoj se nabízí již po deváté mladým lidem v celé České republice možnost získat finanční podporu na jejich vlastní dobrovolnické projekty

Praha 3. února 2010 - Již devátý ročník úspěšného programu Make a Connection-Připoj se nabízí mladým dobrovolníkům finanční podporu na jejich vlastní projekty, které pomohou rozvoji komunity. Program  je v České republice realizován Nadací rozvoje občanské společnosti (NROS) a společností Nokia. Úspěšní mladí žadatelé získají nejen peněžní příspěvek na své projektové aktivity, ale také potřebnou podporu v oblasti projektového řízení a školení zaměřené na rozvoj jejich životních dovedností. Mezi projekty bude, stejně jako v minulých letech, rozdělena částka téměř 3 miliony Kč.

Projekty mladých lidí nejsou nijak tématicky omezeny, musí být však zaměřeny směrem „ven“ na podporu komunity či vylepšení veřejného prostoru, kde žijí. V rámci projektových aktivit tak mají mladí možnost zapojit se do společenského dění, poznat své okolí a skrze to, sami sebe. V rámci programu bylo za uplynulých osm let podpořeno přes 630 projektů, které zrealizovalo téměř 4 500 mladých lidí. Projekty pozitivně ovlivnily životy bezmála 220 000 lidí v místních komunitách.

„Mám velkou radost, když vidím, že se mladí lidé aktivně zapojují do dění ve svém okolí a s naší pomocí se stávají lídry ve společnosti. Naše podpora jim k tomu dává jedinečnou šanci, a proto plánujeme rozšíření programu pro mladé lidi, který by jim umožnil jejich další rozvoj“, říká Hana Šilhánová, ředitelka Nadace rozvoje občanské společnosti.

Zájemci o grant musí být ve věku od 16 do 26 let a svůj projekt mohou přihlásit do programu nejpozději do 31.března 2010. Nezávislé hodnotící komise pak vyberou nejlepší projekty, které získají finanční podporu do výše 30 000 Kč. Mladí lidé kromě získání peněžního příspěvku absolvují několikadenní školení pod vedením profesionálních lektorů, zaměřené na zlepšení a rozvoj schopností a dovedností potřebných pro úspěšnou realizaci jejich projektů, zdokonalí se například také v komunikaci s médii a fundraisingu.

Projekty, které jsou v programu Make a Connection-Připoj se podpořeny, dokazují, že dnešním mladým lidem není svět kolem nich lhostejný. Mají zájem se aktivně podílet na pozitivním rozvoji své komunity, jsou tvůrčí a zodpovědní. V rámci osmého ročníku programu vznikl dokumentární film O dobrovolnictví, který se snaží představit různé podoby dobrovolnických aktivit široké veřejnosti. Další projektové týmy například oživily pozapomenuté techniky starodávných řemesel, vydlabaly keltskou loď nebo diskutovali na téma dvacátého výročí sametové revoluce.

Marketingová ředitelka Nokia Česká republika Pavla Tomsová k programu Make a Connection – Připoj se říká: „Vždy rádi podporujeme mladé lidi v České republice. Oni sami vědí nejlépe, co je v jejich okolí potřeba, a přicházejí také se skvělými nápady, jak toho dosáhnout. Vkládají obdivuhodnou energii a nadšení do řešení důležitých věcí a problémů, které vidí kolem sebe. Moc jim fandíme.“


O programu „Make a Connection – Připoj se“

Make a Connection – Připoj se je součástí globální iniciativy společnosti Nokia a nadace International Youth Foundation (IYF). Cílem programu je podpora pozitivního rozvoje mladých lidí tím, že jim nabízí příležitost navázat užší kontakt s jejich rodinami, vrstevníky a okolím obecně. Program rozšiřuje možnosti vzdělání mladých lidí, pomáhá jim získávat životní zkušenosti a podílet se na životě v jejich regionech. V dubnu 2002 byl program „Make a Connection – Připoj se“ zahájen v České republice jako společná iniciativa Nadace rozvoje občanské společnosti (NROS) a společnosti Nokia. Program od roku 2008 probíhá v celé ČR. Za celkové vedení a koordinaci programu zodpovídá Nadace rozvoje občanské společnosti (NROS). Další informace o programu „Make a Connection – Připoj se“ jsou k dispozici na www.pripojse.cz.

O Nadaci rozvoje občanské společnosti (NROS)

Nadace rozvoje občanské společnosti (NROS) usiluje o posílení neziskového sektoru v České republice prostřednictvím filantropie a dobrovolnické práce i prostřednictvím projektů, které přispívají k rozvoji občanské společnosti a evropské integraci. Nadace podporuje neziskové organizace, jež pracují s ohroženými nebo znevýhodněnými skupinami, brání lidská práva, demokratické hodnoty, toleranci a respektování práv menšin nebo jiným způsobem zvyšují povědomí o těchto otázkách mezi občany. Jednou z cílových skupin nadace jsou děti a mladí lidé. Další informace o NROS jsou k dispozici na www.nros.cz.

O společnosti Nokia

Nokia má pozitivní vliv na společnost, který přesahuje oblast vyspělých technologií, produktů a služeb, vytvářených touto firmou. Z komunitních projektů, kterými podporuje mladé a jejich vzdělávání ve 30 státech, mělo již užitek přes 1 milion mladých lidí. Společnost Nokia vytvořila pro své zaměstnance vlastní program pro podporu dobrovolnictví. Ti jen za loňský rok věnovali lokálním komunitním projektům více než 32 100 hodin svého času. Nokia také podporuje vznik inovativních technologií přesahujících digitální hranici a přinášející užitek mobilních technologií všem světovým společenstvím. Více informací naleznete www.nokia.com/communityinvolvement;

www.nokia.cz.

O nadaci International Youth Foundation

Nadace International Youth Foundation (IYF) podporuje mimořádný potenciál mladých lidí. Od svého založení v roce 1990 IYF buduje celosvětovou síť firem, vládních a nevládních organizací, které podporují a vedou mladé lidi k tomu, aby z nich byli zdraví, produktivní a aktivní občané. Programy IYF jsou katalyzátory změny, která napomáhá mladým lidem v tom, aby získali kvalitní vzdělání a dovednosti důležité pro jejich budoucí zaměstnání, aby se uměli správně rozhodnout a byli schopni přispívat ke zlepšení své komunity. Pro další informace navštivte www.iyfnet.org.

Zobrazeno 1029×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio