Ze všech stran se na nás valí slovo projekt, ale ne každý ví, co se za tímto slovem skrývá. Proto považuji za užitečné se s tímto slovem seznámit. Kdo se naučí psát a zpracovávat projekty, zajistí pro své aktivity značné finanční prostředky. V dnešní době je neustále více projektů, proudí do nich stále více financí a ne nadarmo je dnešní doba nazývaná dobou projektovou.

Pod pojmem projekt si lze představit stavební či architektonický projekt, školní projekt či projekt, na jehož počátku je projektová žádost a po úspěšném schválení následuje přidělení grantu a posléze realizační fáze projektu. A právě o tomto druhu projektů bude pojednávat první díl našeho seriálu. Článek bude zaměřen více na studentské dobrovolncké projekty, než na investiční, ale základy jsou stejné.

Nejprve vysvětlím několik důležitých pojmů, kterým možná všichni zcela nerozumí.

Projektová žádost - formulář, do kterého se konkrétně a detailně popisuje myšlený projekt. Grant - finanční částka, která je poskytnuta na jasně definovaný účel (např. projekt). Hlavní zástupce týmu - vedoucí týmu, zodpovědný za dobré fungování týmu, úspěšnou realizaci projektu, sepsání závěrečné zprávy a vyúčtování. Garant projektu - právnická nebo fyzická osoba, která má důvěru a garantuje zdárný průběh projektu. Závěrečná zpráva - píše se po skončení projektu a je v ní detailně zaznamenán průběh projektu.

Projekty jsou zaměřeny na pomoc či rozvoj v mnoha oblastech. Projekty mohou udělat mnoho dobrého a pomoci mnoha lidem. Projekty můžou být úplně nové nebo můžeme navázat na již vykonávanou činnost a díky grantu ji rozvinout a zkvalitnit. Projekty jsou velmi obohacující i pro samotné realizátory, často dobrovolníky. Nedostanou finance, ale mnoho zkušeností, poznatků, zážitků, radosti i rozšíření obzorů.

Dříve než začneme psát projektovou žádost a žádat o grant, je dobré mít projekt promyšlený. Není dobré žádat o grant a nemít jasnou představu. Takový postup končí špatně. Vyplnit projektovou žádost trvá několik dní. Naivní jsou představy, že ji vyplníme za jedno odpoledne. V projektové žádosti je mnoho kolonek a musíme vyplnit mnoho údajů: název projektu, realizátoři projektu (včetně kontaktů, adresy, školy), myšlenku projektu, popis projektu, pro koho je určený, přínos projektu, doba trvání, pro kolik osob, místo konání, rozpočet projektu, web projektu (není vždy podmínkou, nicméně je to plus), udržitelnost projektu, spolufinancování a na závěr je projektová žádost podepsána hlavním zástupcem projektu a garantem.

Někteří lidé se mylně domnívají, že napsáním projektu automaticky obdrží grant. To ale není pravda! Projekty bývají posuzovány podle mnohých kritérií a pouze ty nejlepší bývají podpořeny. Ve velkém procentu případů se stává, že projekt je sice schválen, ale schvalovací komise rozpočet zkrátí a udělený grant je nižší než požadovaný. Úspěšnost schválení projektu je různá. V některých grantových programech je pravděpodobnost úspěchu uváděna v procentech, v některých naopak v mnoha desítkách procent. Standardní schvalovací doba bývá jeden až dva měsíce po uzávěrce podání projektů.

Schválením projektové žádosti, přidělením patřičné finanční částky a podepsáním smlouvy o spolupráci povinnosti realizátorů nekončí, ale spíše začínají. Peníze se musí vynaložit na přesně definované účely, jak jsou popsány v rozpočtu v projektové žádosti. Jsou i lidé, kteří se domnívají, že grant mohou využít i pro osobní účely, ale to je omyl. Organizace udělující granty mají ještě další podmínky, ale ty se od sebe liší (např.: z některých grantů nelze proplatit občerstvení, alkohol, jízdné, stavební materiál apod.). Je nutné schraňovat všechny veškeré doklady, protože se musí vyúčtovat každý halíř! Chybí-li doklady, musíte uvedenou částku platit ze svého. Projekt nekončí ani poslední akcí nebo odevzdáním všech dokladů, ale až odevzdáním závěrečné zprávy.

Je mnoho druhů organizací, které podporují projekty: nadace, nadační fondy, obce, kraje, stát, evropská unie, university...Každá plní jiný účel a podporuje různé druhy projektů a v různé výši. Pro lepší představu uvedu nejčastější (typové) příklady.: Starostové podávají projekty na evropskou unii, stát či kraj a dotují z nich stavby silnic, kanalizace či opravy obecních budov a další věci k zlepšení města a okolí. Vysokoškolští studenti podávají projekty na university, které podporují projekty v rámci jejích oborů. Projekty podávají různé kluby či oddíly pro zkvalitnění a rozvinutí své dosavadní činnosti (např. skauti na opravu klubovny, sportovní kluby na sportovní vybavení apod.). Poměrně frekventovanou žádající skupinou jsou studenti. Je mnoho grantových titulů, na které mohou dosáhnout pouze studenti. Obvykle se zde poskytují nižší granty, v řádech desítek tisíc korun. Některé organizace pořádají pro realizátory navíc školení či společná setkání. Týká se to tzv. výukových programů. Studentské projekty mají široký záběr působnosti, např.: sociální oblast (dětské domovy, diagnostické ústavy, domovy seniorů), sportovní oblast (sportovní soutěže, turnaje, podpora klubů), vzdělávací (besedy, přednášky, alternativní metody učení) dále kulturní, duchovní či enviromentální oblast, věnují se menšinám či zdravotně postiženým a mnohým dalším.

Projekt může udělat úplně každý a nikdo se nemusí bát, že by nezvládl administrativní část  projektu, protože organizace podporující projekty nás nepodrazí, ale pomáhají dobrým věcem. Někdy se vyskytne nějaká nejasnost nebo problém, proto má každá organizace pracovníky, kteří vždy poradí. Stejně jako v mnoha jiných oblastech, i zde je důležitá komunikace. Mnoho realizátorů bohužel ,,shořelo" jenom na komunikaci a je vždy velmi nešťastné, když se musejí vracet finance. Obvykle proto, že i přes spousty upomínek a telefonátů nebyl tým schopen dodat v termínu účtenky,závěrečnou zprávu a další informace. Pokud vše konzultujeme, neměl by nastat žádný problém.

Cílem celého výkladu bylo zvýšit povědomí o projektech. Dalším cílem je aby čtenář lépe a realističtěji pochopil celou fázi projektů od jejich vymyšlení, sepsání, schválení, realizování, až po vyúčtování a zhodnocení. Závěrem bych rád doplnil, že projekty a vůbec aktivní občanská společnost jsou důležitými prvky demokracie a patří k ni. Demokracie není samozřejmá, proto ji musíme neustále aktivně podporovat a rozvíjet.

 

Publikováno 24.3.2010 na dvorek.eu