o všem možným

Projekty 2/2

18. 4. 2010 14:49
Rubrika: Nezařazené

Evropská unie má několik fondů, které slouží mnohým účelům. Mají za cíl srovnávat rozdíly mezi územími, podporovat vzdělání, infrastrukturu, rozvoj, zemědělství.... Evropské fondy jsou zaměřeny výhradně na členské země, ale částečně také na kandidátské.

Strukturální fondy a fond soudržnosti

1. Evropský fond regionálního rozvoje

Nejdůležitější fond EU. Mezi hlavní cíle patří rozvoj infrastruktury, nová pracovní místa, podpora podniků, vývoj nových technologií, zlepšení životního prostředí či rozvoj turistiky.

2. Evropský sociální fond

Pomáhá zapojit se lidem na trh práce. Možná v nás název vyvolá představu, že se zabývá sociálními službami, sociální politikou apod. ale domněnka není správná. Evropský sociální fond podporuje profesní přípravu, rekvalifikační kurzy či mobilitu pracovních sil. Pomáhá mladým nezaměstnaným, nezaměstnaným s handicapem, podporuje rovné příležitosti pro ženy i muže.

Fond soudržnosti (Kohézní fond)

Je určen na přímé financování velkých projektů. Vznikl r. 1993 na pomoc čtyřem nejméně rozvinutým státům EU (Řecko, Španělsko, Portugalsko, Irsko). Finanční prostředky z tohoto fondu mohou v současnosti získat pouze státy mající HDP na obyvatele menší než  90% průměru EU.

Toto jsou základní fondy EU. Krom nich fungují ještě např. Evropský fond solidarity či Fondy předvstupní pomoci, ale přeci jenom tyto fondy pro cílovou skupinu portálu dvorek.eu nejsou úplně podstatné.

 

Abychom se stále neutápěli v suchých teoriích, přejdeme už ke zcela konkrétnímu programu  ,,Mládež v akci"  (,,Youthin Action") který by mohl být pro uživatele Dvorku velmi zajímavý.

EU

Mládež v akci probíhá v letech 2007 - 2013 (navazuje na program Mládež) a je zaměřený na volnočasové aktivity mládeže. Funguje na principu podpory ověřených opatření jako jsou mezinárodní výměny mládeže, Evropské dobrovolné služby, iniciativy mládeže a aktivity zaměřené na rozvoj kvalifikace pracovníků s mládeží. Oproti programu Mládež se v programu Mládež v akci nabízejí nová opatření na rozvoj evropské spolupráce při koordinaci politiky v oblasti mládeže a rozšiřuje se možnosti spolupráce s nečlenskými zeměmi EU.

česká národní agentura

 

Program mládež v akci je určen všem mladým i těm, kteří s mladými pracují. Program mládež v akci může využít jak jednotlivec, tak skupina mladých, pracovník s mládeží či nezisková organizace.

Pro program Mládež v akci je vyčleněno na sedmileté období trvání 885 milionů eur. Jsou zde plně zapojeny veškeré státy EU a také Island, Lichtenštejnsko, Norsko a Turecko. Částečně zde jsou také mnohé další partnerské země.

Program mládež v akci je zaměřen na podporu projektů s těmito cíly:

  • Posílit zapojení mladých lidí do společnosti
  • Rozvíjet a podporovat u nich toleranci, solidaritu a přispět tak ke zvýšení sociální soudržnosti EU
  • Podpořit vzájemné porozumění mezi mladými lidmi z různých zemí
  • Přispět k rozvoji systémů podporujících aktivity mladých lidí a kompetencí neziskových organizací působících v oblasti mládeže
  • Podnítit rozvoj evropské spolupráce v oblasti mládeže

Má také 4 základní priority (+ mohou být evropské, národní či jinak specifické roční priority)

  • Evropské občanství
  • Aktivní účast mladých lidí
  • Kulturní rozmanitost
  • Začleněný mladých lidí s omezenými příležitostmi

Celý projekt Mládež v akci se dělí na 5 akcí, které mají své zaměření.

Mládež pro Evropu

youth in action

Dělí se dále na tři dílčí akce a sice Výměny mládeže, iniciativy mládeže a projekty participativní demokracie. Tato akce podporuje aktivní občanství s důrazem na evropské občanství.

Evropská dobrovolnická služba

Je určena jednotlivcům i skupinkám, kteří vyjedou do zahraničí na 2-12 měsíců, aby pomohly neziskovým organizacím, sdružením, místním orgánům nebo mezinárodním vládním organizacím s projekty zaměřenými např. na kulturu, sport, děti a mládež, sociální péči, umění, ekologii apod. Tato akce má za cíl rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými Evropany.

Mládež ve světě

Tato akce je zaměřena na podporu projektů se sousedními zeměmi EU a dalšími zeměmi, zapojenými do programu mládež v akci. Cílem této akce je podpořit dialog, vzájemnou toleranci, interkulturní povědomí a solidaritu mezi zeměmi Evropské unie a partnerskými zeměmi.

Systémy na podporu mládeže

Systémy na podporu mládeže jsou zaměřeny na podporu osob pracujících s mládeží a na rozvoj kvality programu Mládež v akci na evropské úrovni. Cílem je podpořit subjekty pracující s mládeží a sice různými formami: podpora vzniku sociálních sítí mezi pracovníky s mládeží, granty na provoz zařízení pro mládež, podpora vzdělávání pracovníků s mládeží a další.

Podpora Evropské spolupráce v oblasti mládeže

Je zaměřena na podporu vzniku dialogu a spolupráce mezi mladými lidmi, pracovníky s mládeží a politickými činiteli a rozvoj spolupráce mezinárodních organizací. Cílem této akce je prohloubit evropskou spolupráci v oblasti mládeže.

Na stránce mladezvakci.cz najdete bližší podrobnosti k programu Mládež v akci, např. jak a na co vše lze program využít nebo jak žádat o podporu.

V každé zemi existuje množství různých fondů a nadací, které podporují velké množství prospěšných aktivit. Pokud chcete dělat nějaké projekty, tak je dobré a užitečné se zajímat o různé možnosti financování z právě těchto zdrojů. V dnešní době lze vyhledat velké množství finančních zdrojů přes internet.

Přeji hodně štěstí, úspěchů,  a především odvahy do vašich projektů.

Zdroje:

www.mladezvakci.cz

http://www.strukturalni-fondy.cz/

http://ec.europa.eu/regional_policy/funds/cf/index_cs.htm

 

Publikováno 25.3.2010 na dvorek.eu

Zobrazeno 985×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio