o všem možným

Těžká ztráta iluzí

29. 5. 2010 22:55
Rubrika: Nezařazené | Štítky: tema:politika-volby

Je mi skoro do breku. Nemohu tomu uvěřit. Celé odpoledne jsem jako tělo bez duše. Málem jsem vyboural auto (když jsem dědečka i s jeho autem ,,musel“ po srazu odvážet domů). Za celé odpoledne jsem nebyl schopen skoro nic udělat. Když jsem zjistil první výsledky, ležel jsem jako omráčený na zemi......Katastrofa. Křesťansko – demokratická strana se nedostala do PS PČR.

 

Proč se tam nedostala? Jak je to možné? Důvodů je jistě mnoho. Nevyužitý potenciál, kudla vražená do zad od bývalých členů, velké ,,sympatie“ médií (viz dezinpretace Svobodovy kauzy s mafií (v novinářské zkratce a nepřesnosti s charitou), vytvoření umělé kauzy s Čunkem (které tolik lidí do teď věří) či neustálé omýlání, že se lidovci nedostanou, odpor vůči všemu křesťanskému a určitě jsou další důvody (budu rád za přispěvky do diskuze).

 

Co bude se stranou? V prvních chvílích jsem pochyboval, ale nyní, již malinko s odstupem, vidím perspektivu a naději v lepší budoucnost (teď jsem se zděsil, že nějaké podobné výroky měla na billbordech i konkurence, ale koneckonců, co tam neměla). Nemyslím si, že by dveře k budoucnosti strany byly zavřeny. Ba naopak. Toto období může být Příležitostí. Strana může ukázat nové tváře, udávat nový směr, oslovit širší vrstvy......Věřím tomu. Nabízí se příležitost. Navíc za čtyři roky už budou voliči unavení z ,,nových“ stran, o kterých nepochybuji, že se stihnou za čtyři roky ušpinit. Je to Šance, otázka je, jak s ní dokáže KDU-ČSL naložit. Přál bych si pozitivní odpověď.

Vedení strany rezignuje na své funkci. Je to logické rozhodnutí. Každopádně bych chtěl vedení, především Cyrilovi Svobodovi, poděkovat za stabilizování situace ve straně po rozbouření situace a následném odchodu názorově i mravně jiné skupiny. A kdo dále povede stranu? Toť otázka. Dobého předsedu bych viděl v Doc. JUDr. Pavlu Svobodovi, D. E. A. či v paní Věře Luxové. V předsednictvu bych dále rád viděl Stanislava Juránka, Davida Macka, Pavla Horáka a hlavně mladé schopné neokoukané jedince. Jsou to mé osobní nástřely, popravdě ne dlouhodobě promyšlené a právě proto budu ještě radši za Vaše rozumné názory v diskuzi.

 

Co bude se státem? Český stát se vydává na cestu do nebe. Nebude korupce, nebude státní dluh, bude nízká cena energie, budou dotace z EU, nebude se lhát, vše bude transparentní, bude dostatek pracovních míst, lékařům i pedagogům se přidá, zlepší se školství, ve sportu bude dostatek peněz (ostatně kde nebude?) a zkrátka budeme se mít dobře. Tedy četl jsem tuším volební programy a ne mystické zobrazení nebe.

 

Jsem rád, že vyhrála pravice, že odstoupil Paroubek, že ODS vede (mě poměrně smypatický) Nečas a zdá se, že pozici ve straně by mohl nakonec ustát. Nezbývá mi, než vítězům pogratulovat a popřát jim mnoho úspěchů a šťastných řešení ne pro své kapsy, ale pro všechny občany.

 

Jak se k tomu všemu postavím já? To by mě zajímalo nejvíce. V první chvíli jsem propadl beznaději a říkal jsem si, že se na to všechno vykašlu. Proč se o politiku vůbec zajímat, nějak se angažovat, vědět jak to funguje a pak jenom koukat, jak poctivý ostrouhali a grázlíci s podvodníkama se radují.

Něco jsem se snažil sdělit v diskuzích zde na signálech, ale ta úroveň mnohých mě opravdu znechutila a moc se mi zde už ani o politice nechce diskutovat, bohužel. Sám jsem se také nechal několikrát vyprovokovat a použil jsem ostřejší a možná i nevhodné výrazy, tak se všem omlouvám.

Nemůžu pochopit, co víc lidé chtějí. Třeba v Jihomoravském kraji. Osm let zde hejtmanoval Standa Juránek. Znal kraj, znal zdejší problémy, znal lidi, lidi jeho, o mnoho dobrého se zasadil, byl neúplatný, chodil mezi lidi, diskutoval s nimi, byl poctivý, ale byl realista a to se asi lidem nelíbilo. Letos dostal pouze 8%......A lidi jsou nespokojení s politiky, volají po změně, ale když je někdo dobrý a osvědčí se, tak mu podporu nedají. Zvolí někoho neznámého a pak se diví, stěžují si a nadávají. Lidé asi potřebují populisty a toho se děsím. Kdybych měl i nadále participovat v MKD, případně dále v KDU-ČSL, tak bych chtěl být vždy na straně realistů a ne populistů a když vidím hodnocení lidí, tak si řikám, že to všechno nemá cenu.....Lidovci dělají slušnou politiku, je to politika pro lidi, je to politika realistická, ale odměnou je podpora rádobynových subjektů a nepodpora pracovitých. A tato situace mě děsí a velmi odrazuje.

 

Nevím, přemýšlím co dál. Snažit se o něco dobrého a pak být za blbca a dívat se na lháře a podvodníky co slaví vedle mě? Hmmm, tato vyhlídka mě opravdu moc neláká. Naštěstí - bohužel jsem člověk, který se nerad vzdává a bojuje co to jenom jde. Vzdát se, to by bylo špatné rozhodnutí. Spíš si řikám, že 22.června má svátek můj velký vzor a významný anglický humanistický politik, světec Thomas Morus. Napadá mě, že by bylo příhodné si podat tento den přihlášku do KDU-ČSL.

 

Nevím, jaký bude osud strany. Nevím, kam se pohne Český stát. Nevím, jak se zachovám já. Každopádně vím, že je dobré udělat důkladnou reflexi a nebrat to jako hořké ukřivděné kopačky, ale jako hozenou rukavici a velkou Příležitost.

 

 

Zobrazeno 3613×

Komentáře

rtep

od srdce napsáno. Děkuji Honzíku. Já jsem rozhodnut 4 roky bojovat!

hans

Díky za komentáře:-)<br />
Snad už jsme se z toho vzpamatoval a společně s rtepem a mnohými dalšími budu bojovat.

Zobrazit 11 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio