o všem možným

Proč chci jet do Madridu?

13. 2. 2011 15:14
Rubrika: Nezařazené

Včera večer mi vypověděl službu kolega internet. Nestihl jsem tedy vložit text v termínu soutěže. Nevadí. Když už jsem článek tedy napsal, tak ho publikuji i mimo soutěž. Ono takové zamyšlení je vůbec lepší jen pro samotné zamyšlení, než pro soutěž.

 

Proč chci jet do Madridu? Nevinná otázka, která mě stála hodně přemýšlení. Snažil jsem se přijít na hlavní důvod. To se nezadařilo. Našel jsem však několik dílčích. Tato otázka se dneska určitě nevypaří z hlavy a i po napsání článku se mi bude vracet.

Asi hlavní důvod je moje povaha. Když mi někdo něco zajímavého nabídne, něco dobrého se naskytne, tak do všeho jdu po hlavě a snažím se to nějak udělat, aby to prostě šlo. To je možná důležitý předpoklad. Hledám si důvody PRO a snažím se odpovědět a vyřešit PROTI argumenty. Tak na úvod taková teoretická vsuvka.

 

Když slyším ''Světové setkání mládeže'', tak mi začnou svítit oči a těším se. Těším se na všechno krásné, co se tam asi může zažít. Na krásné společenství, na super lidi, na hluboké zážitky, na pěkná místa, na pořádnou srandu atd. O tom, že by tam mohly být problémy, že třeba nebude jídlo, nebude kde spát, nedomluvím se a já nevím co všechno se může stát, tak o tom mě vůbec nenapadne přemýšlet. Bohužel ne všichni to tak mají. Toto je pro mě taky důležité. Chci jet to do Madridu, protože se tam těším a představuji si to v růžových brýlích:-)

 

Hodně se těším na tu různorodost Církve. Naživo jsem se s něčím takovým nikdy nesetkal. Toto je možná můj největší konkrétní důvod. Myslím, že mám relativně přehled, jak si Církev ve světě stojí, kolik různého, ale vlastně jednotného uvnitř Církve funguje, ale naživo jsem se s něčím tak velkým nesetkal. Až budu naživo stát s eskymákem, indiánem a křovákem a budeme spolu slavit eucharistii, tak to pro mě bude zcela jistě zážitek na celý život. Třeba se mi to ještě někdy povede, ale možná je to pro mě jediná šance něco takového zažít. A na to se velmi, velmi těšim. Teoreticky vím, že lidé jsou věřící po celé planetě, ale v praxi mě to vyrazí dech a hodně dojme. Bude to krása!

 

Mám rád cestování. To je jeden z mých největších koníčků. Ostatně část mých současných studií (Mezinárodní vztahy, Evropská studia) je na tomto základě postavena. Když se mi naskytne dobrá příležitost, navíc se super bandou, tak hned vyrážím. Madrid 2011 bude přesně tento styl. Stejně bych někam o prázdninách chtěl jet a když budu mít zajištěn veškerý servis, tak proč to nevyužít? (I když stejně ještě někam do hor nakonec vyrazím:-)

 

Velkým plusem pro mě je, že je to křesťanská akce. Nechci říct, že křesťanská se automaticky rovná lepší a nekřesťanská horší. Ne, to neřikám a ostatně to ani ze zkušeností vždy neplatí. Jde mi o něco jiného. Křesťanské akce v sobě obsahují ještě jiný rozměr, něco navíc, něco hlubšího. Lidé se k sobě chovají slušněji a stále opakované ''já'' je v ideálním případě odsunuto na druhou kolej a když k tomu dojde, tak z těchto akcí a společenství jsou nejkrásnější zážitky. Je to pro mě záruka, že to bude stát za to. (Něco jako když diplomaté mají záruku, že v rozvojových zemích jde pomoc nejlépe a nejjistěji přímo k potřebných skrze křesťanské organizace.)

 

Těším se na vznik nových přátelství. Zcela jistě poznám spoustu nových přátel z ''načich končin''. Také se moc těším na ''exotické kamarády''. Možnosti jsou sice mnohé, ale nemám každý den možnost seznámení s Brazilcem, Maďarem, Mongolem a Angolanem na jednom místě. Že tam budou lidé z celého světa, to je pro mě nádherná představa a přeji si, abych měl možnost hodně lidí poznat.

 

Světové setkání mládeže není jenom setkání mezi mládeží. Máme se setkat i s papežem. To je sice pěkné, ale realisticky očekávám bílou těčku 2km před sebou. A nevadí mi to. Mnohem důležitější je setkání s Bohem. Snažím se žít podle jedné rady z rozhovoru, jehož jsem byl před 2,5 roku svědkem. A: O prázdninách jedu do Medjugorie a hodně od toho očekávám. B: Já bych možná poradil jednu věc. Zkus nečekat nic a být připraven. Nebylo to přesně takto, bohužel si to nepamatuju, ale podstata je snad jasná. Neplánuju si, co přesně tam prožiji, ale snažím se být připraven, abych tam mohl zažít i setkání s Bohem. Ale kvůli tomu možná nemusím jet do Madridu. To stačí zvednout se od počítače:-)

 

Zobrazeno 1357×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio