o všem možným

Cesta do Bergenu

6. 1. 2012 15:39
Rubrika: Nezařazené

Olešnice - Brno - Praha - Berlín - Kodaň - Göteborg - Oslo - Bergen.

Moje cesta do Bergenu trvající 2,5 dne začala v pondělí 2. ledna. V 8h jsem vyrazil z Olešnice, abych se stavil na ekonomce zjistit, jak bude za rok probíhat zkouška ze základů financí. Před blbými pohledy, které by na mě v aule byly vrhány při sundávání dvou krosen, notebooku, bundy, čepice a šály mě zachránila Klárka Kopecká, která seděla před aulou a nabídla se, že mi pohlídá věci, díky! Po zkoušce jsem od Radka Bečici zaznamenal echo, že je potřeba pomoc se stěhováním na SC, kde se předělává kuchyň, tak jsem šel ještě na SC. Obstaral jsem poslední věci (včetně deštníku a zažil jsem neplánované smlouvání s Vietnamcem pro nedostatek hotovosti). Na SC přišli ještě další přátelé a pomohli mi s věcmi k autobusu (díky Aničko a Tomáši!). I tam jsem měl výhodu, že mi to ještě všechno plně nedocházelo:-)

 

Taťka, sourozenci a 2 bratranci na prázdninách. Koukám, že se ani nesnažili maskovat, že nesmutní nad mým odjezdem:-)

Přestupoval jsem v Praze ze SA do SA. Směr Oslo jelo poměrně dost lidí, tudíž nakládání trvalo 1h20min a nabrali jsem 50min zpoždění a doprovodné vozidlo, které vezlo část zavazadel. Nečekaně jsem ušetřil 300Kč, kdy jsem dal do zavazadlovýho prostoru jen 80l krosnu a s 45l krosnou a notebookem jsem za zády steevardky vešel do busu. Měl jsem v ní mj. jídlo, věci na čtení a další věci, který jsem chtěl mít u sebe a až zpětně jsem zjistil, že se za 2. a další zavazadla platí 300Kč.

 

V buse z Prahy byla min. čtvrtina, ale spíše třetina Erasmáků. Se SA se cestuje poměrně příjemně, však to znáte. Pro mě bylo zajímavé navštívit alespoň z busu Dánsko (ještě po tmě:-( a Švédsko, kde jsem také nikdy nebyl. Když jsme projížděli Švédskem, hlavně nádhernou krajinou, tak jsem si říkal, proč radši nevystoupím už tady. Když jsem však viděl norskou krajinu, hlavně kolem Bergenu, tak jsem si dokázal odpovědět:-) Po příjezdu do Osla (14h) jsem měl asi 16h do odjezdu vlaku. Z Osla do Bergenu totiž vede jedna z nejhezčích železničních tratí vůbec (začíná prakticky na nule a vyjede skoro na 900 m.n.m. aby se zase vrátila prakticky na nulu), tak jsem si jí chtěl projet ve dne.

 

Pohled z trajektu na Švédsko.

V Oslu na nádru jsem čekal s čekými Erasmáky, kteří se postupně rojízděli po Norsku. Pak jsem si všiml, že tam je i ''známý'' který za mnou seděl v buse. Dali jsme se do řeči a zjistil jsem, že se mrknul na net, zjistil, že za 3h jede bus do Norska, kam se dlouhodobě chystá, tak valil 150km do Prahy, půl hodiny se balil a vyjel:-) Samozřejmě zapoměl půlku věcí, takže se mu výlet pěkně prodraží. Cílem jeho cesty je Tromsø a okolí. Taky jsem potkal dvě holky z MU, který jedou do Bergenu a přes emaily (a Václava Plíhala, díky!) jsme o sobě věděli. Definitivně rozhodlo až vytáhnutí studentské pečeti, to nás prozradilo:-) Rozhodli jsme se, že si společně projdeme Oslo. No, bylo to fajn, až na dvě poměrně těžký krosny, nb, polobotky, déšť a led. Rači jsem držel hubu a šel jsem. Prošli jsme si hřbitovem (je zde pochován např. Henrik Ibsen), podívali se ke Gamle Aker Kirke (nejstarší budova v Oslu, cca 1080) a prošli si čtvrtí s nepravidelnými dřevěnými domky.

 

Gamle Aker Kirke, nejstarší stavba v Oslu (cca 1080).

Holkám jel před půlnocí vlak a my s Radkem jsme čekali na další den. Věděli jsme, že se nádraží na 3hodiny zamyká (od 1:15 do 4:15). Řekl nám to i nějaký společensky unavenější človíček a vedl nás do místa, kde se to prý nezamyká. Byly tam i pochybné exitence, ale co už. Zabezpečili jsme věci na noc a pomalu začali klimbat. Přišel ale polda, že musí nádraží (tedy i místo, kde jsme byli, zamknout, ale že můžeme jít na autobusové nádraží, to je nonstop.

 

Čekání na vlaky v Oslu.

Na AN to bylo v klidu, jen když jsem někdy po páté hodině lehl bokem na lavičku (nohy jsem měl na zemi) a usnul, vzbudil mě sekuriťák, že můžu jen sedět, ale ne ležet:-) Tak jsme se vykašlali na spaní a šli hledat zásuvky. Já měl za chvíli dobito, tak jsem šel zpět na naše místa, ale Radek tam zůstal dýl. Po chvíli přišel s tím, že ho sekuriťák vyhodil od zásuvek, že to už není čekárna. Ptal se ho, jestli je nějaká zásuvka v čekárně. Prý, že jo a že mu ji ukáže. Nicméně mu utekl a nic neukázal...

 

16h čekání uteklo jako voda a byl tu můj vlak. Ač jsem vyjel po 8h, byla všude tma. Pomalu se začal rozednívat a my se vzdalovali Oslu, vjížděli do nádherné skandinávské přírody a pomaličku stoupali vzhůru. Snažil jsem se neusnout a sledovat krajinu, což po dvou probdělých nocích nebylo úplně snadné, ale relativně jsem to zvládl. A byl jsem rád, že jsem zvolil tuto variantu.

 

Východ slunce (9:26).

 

Momentka z vlaku I.

 

Momentka z vlaku II.

Bylo to zvláštní. Přemýšlel jsem, co mě čeká. Jak to vyřešit s ubytováním. Kam mám jít. Co budu v Bergenu dělat atd. Ale věděl jsem, že to dobře dopadne. Jako vždy, tak i v těchto chvílích je dobré se modlit a prosit o pomoc.

 

A pak vlej vlak do Bergenu. Projíždělí jsme Bergenem a já se kochal. Nádherné město, hned kolem kopce. Vystopil jsem na nádarží, vylezl na ulici a věděl jsem, že se mi tady bude líbit. Nádherné město. Ale to až příště:-)

 

Zobrazeno 3867×

Komentáře

Lucetta

..přečetla jsem to jedním dechem...těším se na další pokračování! :-)

Ondřej Rosa (rossi)

ty 2 holky nebyly to náhodou Míša s Evčou?

hans

2Lucetta: díky, to potěší:-) naštěstí se mi stalo spousta dobrých událostí, takže bude o čem psát i dál. Např. nyní jsme se vrátili z válečné výpravy po bergenských kontejnerech a mám plnej stůl ovoce a dalších dobrých věcí:-D
2rossi: nn, byly to Jana a Lucka.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio