o všem možným

Klid před bouří

13. 1. 2012 17:58
Rubrika: Nezařazené

Uplynulé dny proběhly bez nějakých zásadních převratných událostí. Jistě, pořád se něco děje, ale už to nejsou takový extrémy, proto už začínám vymýšlet nějaký šílenosti...

 

V úterý jsme navštívili nádherný dřevěný kostelík Fantoft Stavkirke a poté se vypravili k Oceánu, respektive k jednomu jeho výběžku (on to je tady výběžek Severního moře a vypadalo to jako normální rybník, ale akce byla pojmenovaná jako ''trip to the Ocean''). V naší 7mi členné skupince byli 3 studenti geografie, takže jsme často bloudili. Ne, nedělám si srandu (tu jsme si dělali mi ne-geografové – praktičtí cestovatelé - z nich, když jsme jim museli bez map, pomocí intuice radit), např. jsme skončili v něčí zahrádce v mezi, šli podmáčenou loukou apod.)

 

Fantoft Stavkirke (500m od baráku, bohužel úplně nevyšlo počasí, resp. bylo klasický počasí)

Ve středu jsem byl ve škole na orientačních hodinách mé katedry. Nic novýho jsem se tam nedozvěděl, jen to, že v anglicky vyučovaných kurzech je většina Norů, tudíž někteří učitelé mluví chvíli anglicky a chvílu norsky (protože norštinu mají rádi). Moji vyučující mluvili kompletně anglicky (naštěstí? - ono to taky není žádná sláva:-) ale některé předměty byly prezentovány výhradně norsky.

 

Budova mojí fakulty.

Taky jsem objevil užasnou síť obchodů s názvem ''fretex''. Dají se tam hodně levně koupit mnohé důležité věci od nábytku, přes knížky až po oblečení. Tak jsem si tam koupil obrázkový atlas světa (který jsem měl jako malý nad postelí, moc rád jsem si v něm listovával a snil o místech, která v posledních letech navštěvuji) a několik sportovních triček. Taky tam možná budeme kupovat postel (dá se sehnat pod 300NOKů, tedy po náš litr), protože se ke mně do pokoje v březnu přestěhuje kámoš, kterej je odřízlej na blbým místě a taky abychom ušetřili, protože 10litrů měsíčně je dost, zbytečně dost).

 

Hledal jsem taky levný kolo. Zdá se, že jsem měl opět nehorázný štěstí. Hledal jsem na netu, ptal jsem se na poldech na policejní aukce, byl v několika obchodech a pořád se mi to cenově nezdálo. V hlavě mi stále leželo dobrý kolo za dva litry. Šel jsem si ho teda prohlídnout ještě jednou do servisu, že si ho zkusím, prohlídnu stav, velikost a ověřím si, kolik stojí reálně. Bohužel mi bylo malý, ALE týpek mi řekl, že nějaký kolo našel, že spraví brzdy a ještě cosi a že za 5-6 set NOKů by mi ho střelil. Takže snad o víkendu bych měl být mobilní a za levno.

 

Skoro každý večer se v naší kuchyňce schází 6 Italů a společně vaří, jí a vykládají. Občas se k nim přidám a je to s nimi velmi příjemné. Nadhodil jsem jim některé cestovatelské záměry, tak se chtějí přidat, ale popravdě si je nedovedu stanovat a stopovat na severu Norska...ale uvidíme v neděli, protože říkali, že by se k nám přidali na výlet. Včera, když jsem byl mezi 6 Italami jediný cizinec, tak mi přišlo vtipný, když se kvůli mně snažili mluvit anglicky, protože v italštině stejně něco pochitím a v angličtině taky všechno nepochytím, tak ten rozdíl není zas až takovej:-) A taky se naučím aspoň něco italsky. Jedna Italka, Martina, sousedka, za kterou ostatní chodí byla v Madridu na WYD, možná pojede do Ria, ale hlavně jsme se domluvili, že spolu půjdeme v neděli do kostela. Tak se těším. Další Italka, Ornella, mě zase včera vrazila do hlavy další cestovatelský sen. Vyprávěla, že bydlí na Sicílii, kousek od Etny...no asi dál nemusím rozvádět svůj plán na léto (kdo se chcete přidat, tak se ozvěte – bylo by to maximálně nízkonákladový, počítám cca 3-4 litry se vším).

 

Včera jsme se měli sejít u Jakuba na planing evening a promyslet nějaký cesty. Bylo nás tam 7, vesměs z Česka. Geografové to zase všechno moc hrotili (mapy, počasí, ubytování, jak to udělat se školou), takže výsledkem asi bude, že ve druhé půlce února poletí menší skupinka (s minimem geografů:-) na Sever Norska a uvidí se. Nejvtipnější částí večera byly ovšem před samotným plánováním a po skončení plánování. Byl jsem tam jako první, tak jsme se bavili normálně s Jakubem. Pak přišla skupinka více lidí a první do pokoje přišla Lucka a pošeptala mi, že potřebuje něco probrat...Co asi:-) No, bylo nám to jasné, jen tam byly i jemnější povahy, tak jsme to nemohli řešit otevřeně. Když už končil večer, tak že už půjdeme spát. Tak jsme se loučili a první se obouvali ti, který jsme jsme nepotřebovali k intérnímu plánování. Naštěstí tam je malinká chodbička, tak se obuli, odešli aby uvolnili místo, nicméně zasvěcení zůstali:-) Sdělili jsme si zážitky z prvního týdne :-), řekli si tipy, rozdělily rajóny a služby a tím jsme opět zdokonali náš systém. Opravdu moc mě to baví i jako taková hra, jen teď zrovna nemám asi úplně zapotřebí tolik lovit, jelikož mi včera známý přivezl z domu 2 tašky plný jídla, takže společně s Jirkou Paroubkem se Vás můžu zeptat: ''Kdo z Vás to má?''

 

''Kdo z Vás to má?'' //www.youtube.com/watch?v=L4UbpUltos0

Taky se docela pohybuju v kuchyni. Nejsu tip ''kuchaře'' co by měl všechno předem nastudovaný, ale spíš jedu metodou pokus omyl. Takže občas jsou brambory tvrdší, maso nedovařený, ryba připálená apod. a kvalita se občas blíží školní jídelně, ale vzhledem k tomu, že ještě před týden jsem troubu v životě nepoužil a v pondělí jsem nepřišel na to, jak se otevírá , tak nastal mírný posun.

 

Hovězí steaky v sýru s pečenými brambory - první setkání s troubou v životě.

Dneska jsem šel na úvodní hodinu Political Economy and Welfare State. Měl jsem čas, tak jsem si řekl, že se ještě stavím na SC pro IDkartu, kterou už po přednášce nestihnu vyzvednout. Bylo tam jaksi víc lidí, než jsem čekal a navíc mi chyběl zase jakejsi papír, tak mi ji nedali. Dostal jsem však pár minut zpoždění a došel asi o 3-4 minuty později. Zatímco všechny orientační hodiny byly ve velké aule, začínaly se zpožděním a bylo tam 5 a půl člověka, tak tato hodina začala načas, byla to malá místnost a skoro plná. V poslední řadě jsem viděl místo, tak jsem obešel zezadu poslední řadu a začal tam přelejzat:-) Bylo to trochu komplikovanjěší, protože tam je fakt nízkej strop, takže když člověk stojí, tak se dotýká stropu, proto tam musím chodit ohnutej. Ale aspoň si mě vyučující zapamatoval:-)

 

Ač mám SC v Brně velmi rád, tak drobná inspirace snad neuškodí (např. bazén v pravé části nebo luxusní židličky - dole)

Včera mi nefungovalo USB, nešla mi načíst karta, nefungovala mi kamera na telefonování přes SKYPE, ale dneska už vše funguje:-) Taky dobrý, super! Takže o víkendu snad vytvořím nějaký fotoalbum a kdybyste si někdo chtěli zavolat (což bych byl rád), tak moje jméno na Skype je honza_novotny2

 

Takže takto si tady žiju. Ve volných chvílích spím, čtu si Bibli, vařím a chystám se zapracovat na angličtině. První přednášku jsem měl dneska a od příštího týdne už toho vypukne víc. Ale i tak mi přijde, že by to mohlo být akčnější a proto jsem si stanovil další cíl, když jsem míjel obchod Rema 1000, že bych si rád v pokoji vyvěsil jejich vlajku. Tak se chystám napsat do Remy.

 

Zobrazeno 4047×

Komentáře

Pavel Husák (yetti)

přečteno až do konce, držím pěsti :)

hans

díky:-)

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio