o všem možným

Některé předodjezdové střípky

1. 1. 2012 1:37
Rubrika: Nezařazené

O tom, proč a jak jsem se dostal zrovna k Bergenu a co dělat pro přijetí na Erasmus ještě napíšu, ale nyní bych se chtěl věnovat předodjezdovým náležitostem.

Před odjezdem je především dobré udělat rozlučkovou akci:-) Vzhledem ke svému nevhodnému termínu odjezdu jsem měl i nevhodné datum a sice 22. prosince, ale i přesto se zúčastnilo přes 40 přátel a doufám, že nebudu daleko od pravdy, prohlásím-li, že to byla akce vydařená:-D Tímto bych Vám to chtěl podsunout jako inspiraci pro Vaše rozlučky, kterých bych se také rád zúčastnil:-)

Taky je dobrý, když už jste přijatí na zahraniční univerzitu, si zajistit ubytování. Pár minut před deadlinem jsem tak učinil (31.10.2011) a podal si přihlášku. Vypustil jsem to z hlavy a tak nějak čekal, že mi napíšou. Po dvou měsících neodepisování a 3 dny před odjezdem mi to začalo být podezdřelé, podíval jsem se na svůj profil na místní správě kolejí a zjistil, že nějakým nevysvětlitelným způsobem vlastně asi nemám zajištěný ubytování...byl jsem z toho včera poměrně nervózní, s přátely jsme si dělali srandu, jak tam budu 5 měsíců pod stanem (který si radši beru:-)nebo budu spát někde v seníku, pod mostem atd. Sice jsme se nasmáli (především ostatní:-), ale jsem zvědav, jak to dopadne. Shodou okolností mi jedna dobrá duše (@MájaM) dala kontakt na svého kamaráda, který tam má také ve stejném čase přebývat. Dnes jsme si psali a předběžně jsme se domluvili na tom, o čem jsme oba tak trochu snili a sice, že bychom si pronajali pokoj pro 1 ve dvou lidech a platili tudíž poloviční nájem (uvážím-li nájem cca 10tis/měs. tak už se dá mluvit o úspoře, hodně velké úspoře:-) Jako fakt su zvědavej, jak toto dopadne.

Bergen je nazýván jako ''nejdeštivějí město na světě'' proto asi dám na četná doporučení a obstarám si gumáky. Přijde mi to jako hodně zvláštní představa chodit normálně po městě v gumákách.

Od spousty přátel jsem dostal (nejen) domácí (nejen) destiláty na cestu + jsem předpokládál dovybavení doma. Možná naštěstí se mi stala dnes další příhoda, která mě ochránila od vyhoštění, popř. pobytu ve věznici: Taťkův zákazník tvrdil, že jeho soused jezdí každý týden do Bergenu. Jel jsem si to dnes ověřit. Ve dveřích mě krom taťkova zákazníka přivítali jeho dva velcí psi (kdo mě zná, tak nemusím složitě popisovat svůj abnormální strach ze psů a situaci, kdy mě hodně dlouho onen zákazník přesvědčoval a táhl k nim domů:-) Kromě psů tam byla půlka města (která se průběžně obměňovala), narazili bečku (když jsem viděl tu Plzeň, tak jsem si vyčítal, že jsem to nevzal busem) a hráli na xboxu bowling. Přišel i soused, aby mi řekl, že do Bergenu jezdí 2x ročně, nicméně jsme došli k alkoholu. Do Norska se prý dá přivézt max. 1 litr tvrdýho. Když si vzpomenu, jak jsem se např. v Portugalsku navlíkl do veškerýho oblečení, abych měl v kufru místo a mohl dom přivézt 12 lahví výborného vína a při pohledu na již nachystané lahve, tak v konfrontaci s přísnými pravidly, prohlídkou na hranicíh a sankcemi mám docela štěstí. Nebýt tohoto setkání, mohl se mi za týden splnit sen a sice dostat se do norského vězení (ale můj cíl byl bez placení, sankcí a záznamů, což by v tomto případě zcela neodpovídalo).

Přísné limity pro dovoz všeho zboží jsou sice přísné, nicméně podnikavci v nich vidí příležitost. Proto nyní studuji normy a plánuji, kolik přivézt nedostatkových a předražených věcí (máslo, smetana, cigarety) a posléze s těmity komoditami obchodovat. Doufám, že pondělní dopolední zkouška se příliš nenatáhne, abych ještě před odpoledním odjezdem stihl pozhánět potřebné věci (včetně cigaret, který jsem v životě nekupoval).

 No a to bude pro dnešek asi vše, jelikož se zítra (teda vlastně už dneska) potřebuju nabalit na půl roku...Tímto Vám taky přeji požehnaný rok 2012 a budu se těšit na společné zážitky, především v jeho druhé polovině.

Zobrazeno 3856×

Komentáře

PavelPetr

Honzo, díky za zajímavej a vtipnej článek - vtipnej by nebyl asi v případě, kdyby ses fakt dostal do toho norskýho vězení - to by bylo opravdu moc smutný :-(
Tož se tam měj pěkně, nenech se zavřít, dobře obchoduj, přiměřeně se uč a hlavně se za pár měsíců vrať!
Bůh ti žehnej....

Laděnka

tak to abych si vzala taky stan, až pojedu :D Hodně štěstí Honzi a pěkný zážitky ;)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio