o všem možným

Jak se dostat na Erasmus?

10. 2. 2012 10:02
Rubrika: Nezařazené

V těchto měsících pobývám na Erasmu v Bergenu v Norsku. A chtěl bych se s Vámi podělit o některé zkušenosti, abyste se mohli na Erasmus taky vydat. A pokud váháte, tak Vás k tomu povzbudit. Nechci se zde věnovat argumentaci proč ano a proč ne. Spíš dát nějaký tipy a odkazy. Vzhledem k tomu, že jsem vyjel přes Masarykovu Univerzitu, tak některé věci se mohou vztahovat pouze k MU.

 

První krok nemusí být nutně rozhodnutí, že na Erasmus jedete. Část lidí to má tak, část jde na informační setkání k Erasmu a obratem podá ze dne na den přihlášku. Ale začněme postupně.

 

Přihlášky (alespoň na MU) se podávají ke konci února (na oba následující semestry). Přesná data si nejdete na stránkách Vaší fakulty. Deadlinu přihlášek předchází obvykle informativní schůzka. Na schůzce se dozvíte administrativní informace, o možnostech, které Vaše fakulta/katedra má či zkušenosti předchozích studentů. Velmi doporučuji na tuto informační schůzku přijít.

 

Já jsem to měl tak, že jsem věděl, že někdy na Erasmus vyjet chci. Vloni na konci února jsme měli informační schůzku, pár minut před zahájením jsem se rozhodl, že na ni půjdu a oželím přednášku. Tam mě to, stejně jako další kamarády, namotivovalo a podal jsem si přihlášku. (seděl jsem tam s Monikou Urbánkovou – o rok později: ona finišuje v Belgii, já jsem v Norsku).

 

Poté, co víte deadline na přihlášky a termín informativní schůzky, tak si najeďte na seznam zahraničních škol, na nichž můžete přes Vaši katedru studovat. A vyberte si 1- 3 destinace.

 

Poté vyplníte přihlášku a (na MU) společně s ní odevzdáte motivační dopis a výpis známek. Na některých školách může být i pohovor, ale to už si nastudujete na stránkách katedry.

 

Jakmile Vás na mateřské univerzitě vyberou, tak se přihlásíte na Vámi zvolenou univerzitu (online či poštou), zajistíte si ubytování, na Centrum zahraničních studií zanesete Learning agreement a další papíry. Ale to Vám všechno předem řeknou.

 

Nyní je tedy nejdůležitější zjistit deadline na přihlášky (popř. navštívit informativní schůzku), vybrat si univerzitu(y) a podat přihlášku :-)

 

 

 

Přidám několik odkazů:

 

Vše důležité o Erasmu pro studenty MU, ale využí to i ostatní:

http://czs.muni.cz/cz/out/studenti/studijni-pobyty/czv_erasmus

 

Zkušenosti zahraničních studentů (hodí se pro výběr školy, města, země i pro přípravu na pobyt):

http://erasmus-databaze.naep.cz/modules/erasmus/

 

A není samozřejmě jen Erasmus. Je i hodně dalších možností. A snadno se k nim proklikáte. Nicméně Erasmus je poměrně jednoduchý na administraci ( i když to zprvu nevypadá). A jsou i nestudijní možnosti pobytu v zahraničí, např. Evropská dobrovolná služba přes program Mládež v akci. Zkrátka možností je spousta a je škoda je nechat ležet ladem.

 

Někdo může mít obavy, aby vyšel finančně. Stipendia jsou však nastavená tak, abyste vyžili. Pokud žijete skromně, tak si vystačíte jen se stipendiem. Pokud žijete normálně, tak Vaše náklady pokryje stipendium a to co ušetříte za studium v ČR. Naše stipendia jsou opravdu vysoká, třeba skoro 4x větší než Němců, 2, 5x větší než italská (alespoň konkrétních lidí, se kterými jsem mluvil, jiné státy nemají fixní výši stipendia, na rozdíl ood nás). Ale i přesto jsou zde nadace, které Vás rády podpoří:

http://www.nadaceprovzdelani.cz/o-nadaci (zde jsem dostal grant na nákup učebnic a literatury) či http://www.nadacesophia.cz/prisp.asp a mnohé další.

 

Kdyby bylo něco nepřesně, či na jiných školách jinak, tak prosím kolegy o korekturu. A když bude mít kdokoli nějaký dotaz, tak rád pomůžu. Přeji hodně odvahy a kdo můžete, tak pojďte do toho! Je to dobrá zkušenost.

 

Zobrazeno 5291×

Komentáře

katerzina

Super článek!

pavwil

dovolím si přihřát polívčičku a doporučit zahraniční pracovní stáže v 86 státech světa přes www.iaeste.cz
Jedná o technické obory, i když někdy se vyskytne i design, lesnictví, ekonomie atp.
Získat zkušenosti z placené pracovní stáže v oboru v cizině (+jazyk) před ukončením studia rozhodně není k zahození

Přihlášky na podzim, následně jazykový teste výběr z možných stáží v únoru, akceptace cca duben.
(Více info na stránkách)

---konec spamu :-)---

hans

Řekl bych, že pracovní stáž může být ještě přínosnější než ''pouhé'' ''studium''.

pajann

Jsem skládal minulý týden zkoušky na Erasmus do Francie přes TUL. První semestr v angličtině v Toulouse, pak anglicky v Liberci a dva semestry ve francouzštině zase ve Francii. Teď čekám na výsledky anglického testu. Tak uvidíme :-)

katerzina

To zní jako bys jel na ERASMUS do Liberce :D

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio