o všem možným

Poprvý na velkým fotbale

29. 5. 2012 18:51
Rubrika: Nezařazené

 

V neděli jsem pozval na oběd kamarády, kteří mi pomáhali s návštěvou. Ať už sousedky, který ubytovaly sestry, tak Gabriele, který ubytoval Kubu, no a taky Kuba, který se dobrovolně vyhostil. Martina mi slavnostně oznámila, že se mnou půjde dneska pěšky do kostela (k čemuž jsem ji od začátku přemlouval). Jenže jsem měl platnou šalinkartu, bylo hnusný počasí a taky jsem byl takovej slabej, něco na mě lezlo a preferoval jsem zůstat v teple s čajem (dokonce i účast na fotbalovém turnaji jsem odřekl). Tak se stalo, že zatímco já jel poprvý v Bergenu do kostela šalinou, Martian šla poprvý pěšky a Kuba se vydal do katolickýho kostela taky poprvý a pro změnu na kole:-)

 

Losos na bramborách a na smetaně pro mé pomocníky.

V nedělu bylo zajímavé kázání. Pan farář si vzal paténu a hostii. Vysvětloval, že Pán Ježíš je v každé proměněné částečně hostie a současně (neproměněnou) hostii lámal. Potom ukázal, jak funguje podání na ruku a že malé kousky padají na zem a šlape se po nich. Proto doporučil, aby věřící přijímali do úst a ne na ruku (jak ostatně vyzývá i sv. Otec).

 

Na Fidés jsme měli přednášku o mýtech o ŘKC. Anne Britt nám objasňovala mnohé nesrovnalosti a předsudky typu, že Církev byla proti vzdělání, že si dříve lidé mysleli, že země je placka atd. Taky nám říkala, abych se snažili tyto věci nastudovat, že málokdo to zná a média to pletou pátýpřesdevátý a vzniká spousta nesmyslů, nabídla nám mnoho zdrojů, např.:

Edward Watts - multiple books on the antique

Francis A Yats - several books on occultism in relation to science and the reformation

D.R. Danielson - book on copernicus

Umberto Eco - Serendipidies

C.S. Lewis - The Discarded Image (about the middle ages)

Gustav Henningsen - Books on witches, witch hunts, the inquisition and so on

 

Funny books:

John Zmirak - The Bad Catholic Guide to Wine, Whiskey and Song

Thomas Woods Jr. - How the Catholic Church Built Western Civilization

 

And here are the blogs:

http://www.firstthings.com/blogs/firstthoughts/

 

http://holywhapping.blogspot.com/

 

http://www.patheos.com/blogs/badcatholic/

 

Tak pokud budete mít chvilku čas a budete chtít procvičit angličtinu, tak tady máte spoustu tipů. No a pokud studujete a máte psát nějakou práci, tak si můžete vybrat témata, abyste mohli využívat tytot zdroje. K tomu nás, studenty, Anne Britt také vybízela.

 

 

V pondělí jsem se konečně dostal k eseji do kurzu Scandinavian politics and Governemnt. V tomto kurzu je domácí zkouška a musíme napsat esej v rozsahu 3 – 4 tisíce slov. Měli jsme na výběr dvě témata. Já si vybral toto: ''What are the characteristics of the Nordic welfare model? Discuss some of the challenges facing the Nordic welfare model today.'' Naštěstí bylo celý týden hnusný počasí a tak mě až tolik netrápilo sedět doma. Taky se mi povedly najít dobrý zdroje, tak to šlo zvládnout.

V pondělí jsem měl jít s Davidem Aasgarem na fotbal. Brann Bergen vs. Viking Stavanger. Davida znám z KrFU a domluvili jsme se, že někdy zajdeme na fotbal. Před několika týdny jsme to zkonkretizovali na tento zápas. Zhruba před dvouma týdnama mi přišla nabídka jít se školou na tento zápas, za 200NOKů. Tak jsem se bál, že to bude docela drahá sranda. Vím, že je to všechno drahý, ale stále mě to překvapuje. O něco později psali, že domluvili slevu na 100NOKů. Tak jsem nadšeně psal Davidovi. Ten mi však odpověděl, že to je zbytečný, že má dva volňásky :-)

 

Na SK Brann Bergen s Matsem (Brannu se psalo nedávno i v českých médiích, když dali omylem gól při fair-play vracení míče a následně si nechali dát gól. Bohužel to nebyl tento, ale až následující zápas.)

David bohužel onemocněl, tak jsem šel s Matsem. Byla to moje první návštěva velkýho stadionu vůbec. Ještě před zahájením byla minuta ticha za náhla zesnulého a velmi oblíbeného norského plavce Dale Oena. Na velkoplošných obrazovkách také bylo prosba, že se hledá jeden kluk z Bergenu, muzikant, který se ztratil a kdyby někdo cokoli věděl, tak aby se obrátil na policii. Norská liga není Premier League, ale i tak to byl zážitek. Jen jsem čekal víc gólů. Jeden neuznali pro ofsajd, borec netrefil při penaltě bránu a tak byl výsledek 0:0. A tak mě aspoň potěšil dalamánek, který se rozdával u východu.

 

Jirka Michlovský už zamluvil Skleněnku pro comeback párty, tak jsem v mezičase začal pracovat i na této příjemné záležitosti. Opravdu hodně se těším! Pustil jsem si lidovky a začal připravovat seznam emailů.

Zobrazeno 1463×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio