o všem možným

Mladí lidovci: Co!? Proč? Jak?

19. 4. 2013 9:40
Rubrika: Nezařazené

Už je to téměř půl roku, co jsme založili nové občanské sdružení, Mladí lidovci. Stále se mě mnoho lidí ptá, jestli je to jiný název pro MKD? Či něco jiného? A jak to vlastně je? Proto bych rád v duchu přísloví ''Lepší pozdě, nežli vůbec'' nabídl krátké osvětlení.

 

Nejvíce neznámých je ohledně MKD. Nerad bych to příliš veřejně pitval, ale v MKD jsem zkrátka nebyl spokojen a očekával jsem něco jiného. Podobně řada mých kamarádů. Jednak se nám nelíbily některé praktiky a také to, že se primárně zaměřuje na protestní akce (ML bychom chtěli mít jako vzdělávací organizaci). Po založení ML jsem tedy z MKD vystoupil. Nechci jakkoli naznačit, že kdo je v MKD, je špatný. Mám tam stále mnoho přátel a vím o dalších dobrých lidech, kteří se snaží poměry ''znormalizovat''. Přeji jim hodně štěstí, ale na můj vkus už toho bylo dost a když se nešvary několik let nedařily napravit, tak jsme se rozhodli pro jiný model.

 

A co je tedy cílem ML? Stanovy praví, že ''Existence ML je založena na přijetí odpovědnosti za konstruktivní utváření budoucnosti Evropy. Činí tak s vědomím kulturního a sociálního bohatství vytvořeného během staletí křesťanských dějin Evropy, které nikde jinde ani později již nenašlo obdoby. Proto se svojí prací zasazuje o uchování společného duchovního dědictví a křesťanské zásady si bere za základ své činnosti.'' (Stanovy naleznete zde: http://www.mladilidovci.cz/news/stanovy-ml/ )

 

Konkrétně se jedná o vytvoření prostředí, které ''stimuluje osobnostní, profesní, sociální, politický a duchovní růst mladého člověka''. Jedním z důležitých cílů je vzdělávání (např. v úterý byla v Olomouci přednáška o Historii kesťanské politiky v našich zemích či v Českých Budějovicích o Sociálním učení Církve, podobně jako v pondělí v Brně (viz http://www.mladilidovci.cz/news/prednaska-cirkev-a-socialni-otazky-v-brne/ ) Pravidelně se (formálně, ale raději neformálně :-) setkáváme s politiky a s lidmi z veřejného života. Realizovali jsme a především plánujeme workshopy a semináře o PR, komunikaci, politickém marketingu, komunální politice, diplomacii a dalších tématech, která jsou velmi důležitá jak pro politické vzdělání, tak i pro běžný život a profesní rozvoj. Zajímavě se také připravují zahraniční spolupráce a další projekty.

 

Nesmírně důležité je také společenství. Jak to, že mezi námi panují dobré vztahy a často se vídáme i mimo oficiální akce. Tak i to, že jsme pro sebe navzájem oporou, dokážeme si navzájem poradit, podpořit, pomoci. To je nesmírně důležité. Kdyby pro mě politika byla tím, že zajdu na místní stranickou schůzi mezi lidi v průměru o 50 let starší, tak asi hodně rychle uteču a už mě tam nikdy nikdo neuvidí :-) Společenství je také důležité pro mladé lidi z regionů, kde není tolik věřících a už vůbec ne těch, kteří by chtěli mít něco společného s něčím tak šíleným, jako je politika :-)

 

Nechceme tvořit vlastní politiku a ke všemu se vyjadřovat a vydávat vlastní prohlášení. Na prvním místě je vzdělávání a společenství. Nicméně pokud to uznáme za vhodné, tak se výjimečně k něčemu vyjádříme, např, nyní aktuálně ke skandálnímu levicovému puči na ÚSTR.

 

Ambicí tohoto článku není všechny čtenáře přitáhnout do řad ML :-) I když nepopírám, že bych byl rád – každý schopný a aktivní člověk je vítán! V tuto chvíli nás je 113 a jsem přesvědčen, že je lepší mít méně aktivních členů, než papírově stovky neaktivních. Proto rozhodně nechci kohokoli nutit. Ale budete-li mít zájem či Vaši blízcí, mrkntěte na naše stránky a nebojte se ozvat. 

Zobrazeno 2952×

Komentáře

Honyczek

"I když nepopírám, že bych nebyl rád" - takže budeš nebo nebudeš rád? Zní to tak, že nebudeš :-)

hans

Samozřejmě bych byl rád :-) Díky za upozornění, už jsem to spravil. S těmi negacemi jsem to přehnal. Chce to být více pozitivní :-)

Rejwi

Hutný svědectví! Titulek mi připomněl Bohumíra Šmerala a jeho útlou sto let starou brožuru s názvem "Kdo jsou a co chtějí sociální demokraté". :-)

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio