o všem možným

''Žebrák''

28. 5. 2013 22:56
Rubrika: Nezařazené

Úkol dnešního dne zněl jasně: udělat zkoušku z teorií mezinárodních vztahů. Když jsem odevzdával popsané papíry, tak jsem si říkal, že už se v klidu můžu věnovat PR workshopu, který organizuju tuto sobotu pro Mladé lidovce a dalším aktivitám, které jsem v posledních dnech odsouval...

 

Jel jsem domluvit ještě večeři do Živé vody. Vystoupil jsem na Šilingráku a šel, paradoxně, kolem hotelu Barcelo. Viděl jsem nějakého pána, připomínal mi žebráka, tak jsem se nechtěl zastavovat a chtěl rychle projít. Normálně nezastavuju a ani moc neposlouchám. Dneska jsem sice nasadil kamennou tvář, ale poslouchal jsem...a tak jsem se vrátil.

 

Jirka, jak se dotyčný jmenoval, je z Jižních Čech a vracel se ze Slovenska, kde se byl podávat v místech, kde sloužil na vojně. Cestou mu nastaly komplikace, odvezla ho rychlá z busu do nemocnice a zjistili mu rakovinu tlustého střeva. V nemocnici na Slovensku mu provedli trvalé vyvedení střeva stěnou břišní navenek. Nevím, nakolik bych mu věřil, kdyby nerozepnul košili...

 

Chtěl jsem mu dát drobné, ale prosil mě, že se potřebuje dostat domů a drobné mu nepomůžou.  Říkal mi, že peníze mi vrátí, že se jenom potřebuje dostat domů. Také mi říkal, že poslední vlak jel 17:20 - což nyní zjišťuji, je pravda. Rozhodl jsem se zajít s ním na hlavák, koupit mu lístek a dát mu něco na jídlo.

 

Cestou jsem zjistil, že je ze Šumavy a tak jsme probírali Jižní Čechy. Také jsme se bavili, co může a co nemůže jíst. Několikrát mě také poprosil, abych šel pomaleji, protože s tím nemůže moc chodit rychle. A probrali jsme ještě další věci a všechno do sebe zapadalo.

 

A teď jsem zvědavý, jaký konec tato historka bude mít. Uvidím ještě ''zapůjčené'' peníze?  Mno, možná hlavně aby se z toho dostal, jak jen to je možné a naučil se s tím důstojně žít. Aneb peníze jsou fajn, ale zdraví je důležitější.

 

Zobrazeno 4673×

Komentáře

suposlav

U těchto lidí jsou naše peníze až na druhém místě. To co potřebují je náš čas a naslouchání a v tomhle jsi to zvládl naprosto skvěle! Obdivuju, sám s tím bijuju a spíš se mi nedaří.

aku

V Bratislavě jsme dali pánovi takto asi 700 Kč. Historka byla, že ho okradli ve vlaku a potřebuje peníze aby se dostal do Čech :-) Peníze jsme už nikdy neviděli. My mu dali peníze na ruku, což byla chyba. Měli jsme mu koupit lístek. Lístek na vlak se dá ale vrátit a dostat peníze .... :-)

AndyMocuba

Těžko se rozlišuje. Ale někdy je pravda opravdu neuvěřitelná...
Taky jsem jednou ztratil peněženku a musel žebrat, abych si mohl zavolat domů (mobily ještě nebyly) pro dovoz peněz. A nikdo mi nechtěl věřit... Ani mi hodit drobné do tel. automatu. :-(
Takže nechci podporovat "profesionální žebráky", ale nerad bych odmítl někoho v akutní nouzi.

MiroslavKratochvíl

Toho pána jsem minulý rok potkal u Grandu, vracel se tuším do ČB asi také ze Slovenska, potřeboval peníze na cestu, má vývod a je bez peněz.... (historka prakticky totožná)

hans

MK: Hmm, to jsem slyšel už od více lidí, takže se s těma penězma můžu rozloučit...no, snad mu pomůžou více než mě.

DiváBára

Měla jsem podobnou zkušenost:
https://divabara.signaly.cz/1001/bezdomovec
A dostala jsem na to velmi hezkou reakci:

"Před několika dny jsem četl myšlenku sv. Jana Maria Vianeye, který říkal o almužně cca toto: Nevymlouvejte se, když vidíte chudáka, na to, že špatně použije vaše peníze. Vy se budete po smrti zodpovídat z toho, že jste mohli dát almužnu a nedali jste, chudák se bude zase zodpovídat z toho jak dané peníze využil."

MiroslavKratochvíl

Dneska mě pán zastavil opět. Ptal jsem se kdy naposled tak cestoval. Říká: No, dneska naposled. Říkám: Ale ne, kdy jste tak cestoval před tím? On: Nikdy. Já: Opravdu nikdy? On: No možná třeba někdy ano, ale to už bude roky. Já: A nebylo to i někdy dřív? Měsíc, dva, tři? On: Ne.
Tak jsem mu řel, že nic. Že mi nebude lhát. Byl docela naštvanej.
(Trochu jsem spíchal, takže jsem zapomněl ho nechat rozpovídat a k rychlé jsme se nedostali.)

hans

Taky jsem ho potkal minulý týden...tak jsem mu řekl, že už jsem mu takto jednou dal...

Zobrazit 8 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio