o všem možným

České „ambasády‘‘ v Nairobi

5. 3. 2014 14:01
Rubrika: Nezařazené

Uvažoval jsem, jak navštívit českou ambasádu v Nairobi. Pro absolventa mezinárodních vztahů to je prostě lákavé, i když tam třebas objektivně není nic moc k vidění. Nakonec jsem nic vymýšlet nemusel. Strana, jejímž jsem členem, vymyslela, že bych mohl kandidovat do Evropského parlamentu. To byl pádný důvod k návštěvě ambasády, protože každý kandidát musí dodat osvědčení o občanství.

 

Zjistil jsem to shodou okolností cestou do Nairobi, když jsem seděl v Matatu – místní dodávce. V dodávce jsem zadal do Google „česká ambasáda Nairobi“ a očekával, že najdu adresu. Místo toho jsem zjistil, že byla ambasáda v Keni v roce 2011 zrušena v rámci úspor…To jsem nečekal… Nicméně následně jsem zjistil, že v Nairobi je úřadovna Velvyslanectví  v Abdis Abebě se sídlem v Nairobi, na Milimani Road. Tato pobočka podle dostupných informací z webu MVZ sídlí na slovenské ambasádě na Road….

 

Po 3 hodinách cesty skrze Nairobi (dokud jsem nenavštívil Nairobi, nevěděl jsem pořádně, co to znamená dopravní zácpa) jsme dorazili ke slovenské ambasádě,na Milimani Road, kde byl i štítek Embassy of the Czech Republic. Myslel jsem si naivně, že už jsem doma. Také se mi tehdy líbila myšlenka sdílení stejných prostor v zahraničí se Slováky. Přišel slovenský diplomat a dostal jsem studenou sprchu. Česká republika zda sice pronajímá (a platí) prostory, ale nikdo je nevyužívá. Český diplomat sídlí na jiné adrese, v Lavingtonu. Dostal jsem číslo, zavolal jsem mu a „zjistil“, že osvědčení vydat nemůže.

 

Nicméně následně jsem získal stanovisko MVČR, že to možné je. Sice trochu komplikované, ale možné. Resp. na zastupitelském úřadě lze podat žádost (nevydá osvědčení přímo), která se odešle na příslušný krajský úřad, který osvědčení vydá. Musím velmi ocenit pomoc českého diplomata, který se mi snažil maximálně pomoci a další den mi volal, že to možné je a mohu to přijít vyřídit. Rodný list, který je potřeba doložit, prý může být doložen na krajském úřadě.

 

O víkendu jsem byl na duchovní obnově před postní dobou. V pondělí jsme jeli s Mosesem na zastupitelský úřad. Noc v Nairobi byla crazy – spal jsem 2-3 hodiny a potom to pod náporem komárů nebylo možné (v Nairobi je mnoho stojatých vod). Od 1h jsem nemohl spát a toužebně vyhlížel 5h – pouze jsem odháněl komáry a schytával další a další štípance. Ke vší smůle ráno nefungovaly zásuvky. Vybil se mi tedy mobil, kde jsem měl adresu. To se nakonec ukázalo jako výhodné, protože jsem se dostali na Strathmoreschool, kde má kancelář Mosesův šéf, abychom nabyli mobil. Mohl jsem si tak prohlídnout jednu z elitních keňských středních škol (aktuálně 7. nejlepší a vůbec nejlepší v celé Keni na angličtinu a matematiku). Na škole je zajímavé, že vznikla jako první smíšená (tedy pro černochy, bělochy i asiaty) – z toho důvodu nebyla v 60. letech respektována v centru Nairobi a byla odsunuta na periferii, do Livingtonu. Později kolem ní vyrostla diplomatická čtvrť a jedná se o jednu z nejluxusnějších adres. Nedá se to srovnávat s naší školou v Gitugu…

 

Nabyl jsem telefon a vyrazili jsme i s Mosesovým šéfem na ambasádu. Diplomat mě už očekával – dokonce pro mě osobně přišel k bráně! Také chytil psa, když viděl, že se bojím. Měl jsem trochu problém mluvit po měsíci česky :-) Byl moc ochotný a vše mi pomohl vyplnit. Také mi poskytl PC k vyhledání potřebných údajů. Příjemně jsme osobně povykládali a dal mi tipy, co navštívit. Také mi zajistil rychlé odeslání kurýrem. Když jsem platil, neměl jsem drobné, on neměl nazpět, tak mi řekl, že to za mě doplatí! Bylo to sice pár korun, ale obrovská symbolika. Požádal jsem ho o foto a nadšeně souhlasil, dokonce mě chytil kolem zad – to jsem od diplomata opravdu nečekal :-) Mám v plánu ho pozvat k nám do školy – je to opravdu dobrý profík.

 

Zjišťoval jsem si následně ze zdrojů z MVZ, jak je možné, že oficiálně v Nairobi česká ambasáda neexistuje a je tu pouze pobočka z Etiopie na Milimani Road na slovenské ambasádě. A reálně má ČR krásné prostory na v Livingtonu, na Tende Drive, o kterých se na netu nedozvíme a ty slouží jako zastupitelský úřad. Dostal jsem poměrně šokující vysvětlení: V roce 2011 se v rámci „šetření“ zavíraly ambasády. Byl tlak na slučování. Novinářům a veřejnosti se řeklo, že se v Nairobi sloučíme se Slováky, novináři a veřejnost to kvitovali s povděkem a v reálu se platí ještě více, protože jednak fungují původní prostory a pronajímají se i další. Nicméně letos se snad ambasáda v Nairobi obnoví i formálně.

Zobrazeno 3152×

Komentáře

Makena

wow...úžasné.....moc fandím :)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio