o všem možným

Dosti již bylo Kalouska!

14. 5. 2010 18:20
Rubrika: Nezařazené | Štítky: tema:politika-volby

 

Tak nějak se poštěstilo, že po čtyřech krásnejch letech na Bigy se nachyluje maturita. Mám ,,svaťák“ a tedy příležitost být opět delší dobu doma. Je to fajn být s rodinou, mít veškerý komfort, prostě paráda. Co mě ale vytočilo, byl pohled na poštu. Na reklamní prospekty jsem si zvykl, navíc si s nima bráška hraje, tak proč ne, ale když jsem viděl leták komunistů jak tam matlali ty svoje žgrindy, začal jsem růst. Vrcholem byla složenka od partaje TOP09, to mě vytočilo snad víc než letáček komunistů. Na druhou stranu jsem pak kopal na dvoře díry na uzemnění k fotovoltaice, tak se kopalo lépe:-)


Miroslav Kalousek je nepochybně na finance větší odborník než já. To ovšem neznamená, že by měl být titulován jako odborník, respektive jako ,,zachránce“ či ,,spasitel“ veřejných financí. Neměl. Každý někdy dělá chyby, OK, jsme lidi, ale když někdo dělá několik let práci špatně, tak snad má uznat chybu, odejít a ne pokrytecky házet vinu na ostatní a hrát si na odborníka.


Často si říkám ,,blažená nevědomost.“ Čím víc člověk ví, o to víc ho potom trápí nevědomost a naivita druhých. A kolem výše uvedené osoby se v poslední době vyskytuje tolik naivních a mylných názorů, že už prostě nemůžu mlčet. A přitom ,,neoficiální“ (myšleno nepropagujícími masmédii) informace jsou k dispozici...


O Miroslavovi Kalouskovi bych mohl psát dlouho. Našel bych určitě i pár pěkných věcí, nicméně ty záporné převažují. Spekulace ovšem nechme stranou a jděme k faktům.


Miroslav Kalousek nám slibuje zastavení zadlužování. Masy lidí říkají (dle mě dosti naivně) Kalousek to zastaví! Volím Kalouska! Kalousek je odborník! Někdy se pousměju, jindy je mi líto naivních voličů. Samozřejmě bych byl rád, kdyby se zadlužování zastavilo (i kdyby se na tom podílel Kalousek, ať je to jakýkoli člověk a z jakékoli strany), ale na základě následujících fakt si nejsem zcela jist, jestli je Kalousek tím správným nástrojem.


Když slyším jeho slova, napadají mě dvě otázky. Zaprvé, proč nic neudělal, když měl 8 let vliv na rozpočet (od r. 2002 předseda rozpočtového výboru PSP ČR, od r. 2007 minist financí) a v té době byl značný hospodářský růst. Zadruhé, do kdy budeme ještě čekat? Až odejde krize a bude velký hospodářský růst?


Chápu, že strašení obecně je velký politický tah (využívaný především méně seriózními stranami typu ČSSD, už ale i TOP09). Nicméně strašit lidi dluhem na kterém mnohdy nemají žádný podíl? A chtít ho po nich zaplatit? Přijde mi to divné a absurdní. Jak po mě může člověk, který 8 let řídí veřejné finance chtít zaplatit 120tis Kč? No kde to jsme? Pane Kalousku, vím že chcete hlasy, ale někdy je dobré taky trochu myslet a nedělat z lidí blbce.


Další důvod, proč nepovažuji Kalouska za kompetentního k vyvedení ČR z krize je náhled do jejich programu a trocha zkušenosti. Program TOP09 je jednoduše řečeno asociální a nereálný. Např.: TOP 09 dává radši přednost spekulantům před matkami a nezaopatřenými dětmi. Raději zruší daň z převodu nemovitostí a připraví stát o více než 7 miliard a současně zruší porodné a pohřebné (výdaje státu celkem 1,7 miliardy), než by daň z převodu nemovitostí ponechala a současně ponechala porodné i pohřebné a stát byl na tom lépe o 5 miliard. Chce krátit platy státních zaměstnanců. Proč ne (v rozumné míře), kdyby to mělo pomoci, ale kdo má paměť, tak ví, jaké problémy byly před několika týdny, když se jednalo ,,jen“o zdanění zaměstananeckých výhod.....Nejsem proti šetření, ale musí se šetřit na správných místech a správnou měrou, aby to neudělalo více škody než užitku.


Nejen od Miroslava Kalouska (který je v tomto směru přeborník) slyším den co den nějakou spojitost s Řeckem. Ano, Řecko je nepochybně problém, je dobré to pro výstrahu vědět, ale omýlat to pořád dokola? Na méně informované to možná zapůsobí, ale kdo ví, jaké tam panují poměry, tak si myslí o neustálém omílání Řecka své. K Řecku máme naštěstí ještě hodně daleko. Nechcu problém státního dluhu zlehčovat, naopak, musí se řešit, ale konstruktivně a ne strašit voliče.


Není mi jasné, proč ještě na začátku roku 2009 prohlašoval, že se nám krize vyhne, navzdory tomu, že měl veškerá fakta k dispozici (ministr financí, předseda ECOFINu -Rada ministrů EU pro ekonomii a finance). A nejen prohlašoval, ale nedělal žádná protikrizová opatření. Takové jednání na mě působí velmi neseriózně a nekompetentně.


Je mi sympatické, že chce vyvést zemi z dluhů, ale jak potom mám rozumět jeho angažovanosti v kauzách Diag Human (viz odkaz níže) či ekozakázce za 120mld. Kč (jím protlačované a nazývané jako supertunel 21. století)? Asi sáhnu po citátu ,,kázat vodu, pít víno“



Stále ho chcete volit?




Říkám si, že bych se o svaťáku mohl vykašlat na politiku a učit se, ale nejde to. Jsou prostě věci, který mě štvou a nechcu se vzdát a plout s proudem.

Těším se na příspěvky do diskuze, i když si řikám, jestli ji vůbec povolovat a zase číst o žlutých signálech:-) Ale věřím Vám a doufám, že to bude věcné.


Pár tipů na ispirativní čtení

http://aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy/clanek.phtml?id=662196

http://www.zvedavec.org/pohledy_1122.htm

 

Zobrazeno 2712×

Komentáře

Abo

Přátelé!<br />
Je sice krásné že Pan Kalousek, stejně tak jako Miloš Zeman, zná onu bájnou "cestu z krize", ale dovolil bych s oponovat některým názorům které tu padly. V první řadě zde Yetti napsal, že TOPka je jediná strana, která předkládá řešení státního dluhu. Přiznejme si otevřeně, že to není pravda a každá strana má nějaký ten nápad jak bojovat s tímto dluhem. <br />
<br />
Například určitě každý z vás alespoň jednou viděl Paroubkův úsměv s nápisem "snížení státního dluhu za peníze z ČEZ" nebo tak nějak to bylo (případně prosím poopravte)Zatímco levicové strany sází na toto tajuplné konto, nebo se k tomu jiné nevyjadřují (KSČM) tak všechny pravicové TOPka, ODS, Zelení atd. vidí jediné řešení...<br />
Citace Václava Klause v době jako premiéra: "Je nutné utahovat opasky"<br />
<br />
Takže co se týká řešení dluhu u pravicových stran, je ve své podstatě jedno kterou volíte. Ať to vyhraje kterákoliv, dojde na škrání ze státních platů, krácení por

MartyR

Asi budu blejt velebnosti :-(

Zobrazit 15 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio