o všem možným

Základy sociálního učení Církve

5. 5. 2011 23:04
Rubrika: Nezařazené

V úterý 3.5. jsem měl velkou radost. Povedla se nám konečně udělat první přednáška z dlouho zamýšleného cyklu o sociálnímu učení církve. Cyklus jsme začali organizovat jako brněnští Mladí křesťanští demokraté a role přednášejícího se chopil zkušený Mgr. David Macek, M.A., který se Sociálnímu učení církve věnuje, studoval jej i v zahraničí a stále jej jezdí přednášet i na zahraniční univerzity. Setkání se zúčastnilo 15 mladých studentů, z čehož jsem měl radost. Cyklus se tedy již rozjel a další pokračování bude mít v úterý 7. června v 18:30 na Starovrněnské 20, v Brně, tak doufám, že se sejdeme v ještě početnějším kolektivu.

 

Možná se pár z nás s termínem sociální učení církve setkalo, ale málokdo ví, co pod tím hledat. Podíváme-li se na toto slovní spojení optikou průměrného ateistického človíčka, který nemá rád levičáky a o učení nechce ani slyšet, je tento pojem determinován k rychlému skoncování. Ovšem neprávem. Pro základní pochopení toho mnohdy těžko uchopitelného a zpracovatelného termínu jsem sepsal tento so

 

 

Kdo by se chtěl blíže dozvědět, co SUČ je, může se podívat na tento odkaz: http://hans.signaly.cz/1105/socialni-uceni-cirkve-co-to Na tomto místě bych chtěl sociální učení církve představit několika málo větami. Nebudu používat žádné složité definice, ani se snažit o nenapadnutelné vysvětlení, ale o jednoduché přiblížení.

 

 

Sociální učení církve není program žádné politické strany, ale jsou to doporučení katolické církve církve, na která by se mělo dbát při vykonávání politiky. Tato doporučení jsou formulována v sociálních encyklikách, které vydává Svatý otec. První a současně patrně nejznámější encyklikou je Rerum Novarum (Lev XIII., 1891), zatím poslední je Caritas in veritate (Benedikt XVI., 2009).

 

Sociální učení církve obsahuje doporučení pro řešení palčivých problémů spíše globálního charakteru. Nedočteme se, jestli má být v ČR spotřební daň z benzínu 12,84 Kč/litr nebo pouze 10,84 Kč/litr, ale můžeme najít např. základní univerzálně platná pravidla pro řešení chudoby.

 

Od církevních institucí možná očekáváme pouze ,,vznešená, svatá, teologická‘‘ témata a trochu nás zaráží ,,světskost‘‘ těchto témat, ale Církev se věnuje i těmto otázkám. Církev tím však nechce získávat nějakou moc, pouze se snaží pomáhat a předkládat návrhy na řešení různých situací, na kterých staví politici po celém světě skrze celé politické spektrum. Jinak za slovem ,,církev‘‘ v minulé větě lze hledat odborníky z celého světa z oblasti ekonomie, politologie, práva...

 

Na Sociální učení církve se nedá dívat jako na univerzální lék na všechny problémy, který vše sám nejefektivněji vyřeší. SUČ může být velmi dobrým pomocníkem, může velmi rozšířit úhel pohledu na konkrétní problematiku, zastává se slabších a opomíjených skupin apod., ale vždy je nutné přihlédnout k místním podmínkám, k aktuální situaci, k možnostem apod.

 

Důležitou částí Sociálního učení církve je výzva pro křesťany, aby se nebály zapojovat do veřejného dění, do veřejných funkcí apod. Ale naopak jsou k tomu vybízeni. Tak se toho taky nebojte:-)

 

 

Zobrazeno 1058×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio